Doe de test Doe de test

Welk type kot
past het best
bij jou?

Doe de test
kot huren hasselt
overzicht
26 maart 2019

Voltijdse kotbaas leidt studentenleven in derde Kapertoren in goede banen: “Noem me maar een kotmadam 2.0”

Projectontwikkelaar Kolmont heeft afgelopen weekend Kapertoren Z voorgesteld, de derde studententoren van CampUSpark in het Hasseltse Kapermolenpark. Bijna de helft van de 87 appartementen zijn al verhuurd. “De eerste vraag voor het komende academiejaar kwam er zelfs al in september vorig jaar”, zegt Joris Vos, die voltijds ‘Kot Executive Officer’ in de drie torens wordt. “Noem me maar een kotmadam 2.0”, lacht hij.

Hoewel nog niet alle koten volledig klaar zijn, organiseerde Kolmont zaterdag toch al een ‘Open Kot Day’ voor toekomstige Hasseltse studenten. De verhuur loopt volgens de projectontwikkelaar immers “als een trein”. “Voor dit weekend waren er al twintig koten verhuurd, nu zijn dat er 37”, zegt Vos. Op een totaal van 87 koten komt dat neer op bijna de helft.

Marieke en Piet

Kapertoren Z is de derde studententoren op het CampUSpark. In 2020 komt daar nog een woontoren bij. Vos is nu al halftijds ‘Kot Executive Officer’ in Kapertoren X en Y, maar door de uitbreiding met Z wordt dat een voltijdse functie. Zelf noemt hij het al lachend “een kotmadam 2.0”. “We willen heel sterk inzetten op community, op samenleven”, zegt Vos. “Mijn doel is om ervoor te zorgen dat de studenten elkaar leren kennen, en dat ze respect hebben voor elkaar. Stel bijvoorbeeld dat Marieke naast Piet op kot zit, en Piet heeft zijn muziek wat te luid staan. Als Marieke Piet dan goed kent, durft ze wel gaan aankloppen en vragen of het iets zachter mag. Kent ze hem niet, dan is dat toch een drempel en kan zo’n situatie leiden tot ergernis.”

Daarom organiseert Vos bij het begin van het academiejaar tal van activiteiten. Denk aan een barbecue of een uitstapje naar het Kolonel Dusartplein. Maar maak van hem geen Big Brother. “Ik ben veel aanwezig in de Kapertorens, maar vooral op de achtergrond”, zegt Vos. “Studenten moeten weten dat er altijd iemand is bij wie ze terechtkunnen voor vragen of ondersteuning. Dat kan gaan van iemand die zich ziek voelt en niet weet waar de dichtstbijzijnde dokter of apotheker is, tot de herstelling van een lekkende kraan. Dat geeft hen toch een veilig gevoel.”

UHasselt

UHasselt juicht toe dat er nieuwe koten bijkomen, ook al is er in Hasselt geen tekort. Op het platform kotatlimburg.be zijn nog 199 koten beschikbaar. “Elke eigenaar kan ervoor kiezen om zich daarop aan te sluiten”, zegt Koen Santermans van UHasselt. “We hebben dus geen totaaloverzicht, maar er is zeker geen gebrek aan koten. Dat neemt echter niet weg dat de bouw van nieuwe koten een goede zaak zijn, want het zorgt voor een zekere dynamiek op de kotenmarkt.”